kategorier
Treathleter | Att cykla i Stockholm
537
single,single-post,postid-537,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.3,vc_non_responsive,x-shortcodes-v2_4_0

Att cykla i Stockholm

09 Jun Att cykla i Stockholm

Att transportera sig från en plats till en annan är inte alltid det lättaste när man bor i en storstad. Specielt inte i Sveriges störta stad, Stockholm. Förbindelsen med kollektiv är för det mesta helt toppen.. så länge man inte ska ta sig någonstans mellan 07:30-09:00, Då får man verkligen dra in magen och hålla andan. Tar man bilen får man köa i moln av avgaser och ta sig till fots överallt får man vara arbetslös och leva på bidrag pga av tiden det hade slukat av dagen.

Som en sporttok och galen i cykelsporten tar jag min singelspeed-cykel med glädje mig fram genom Stockholms alla gator oavsett väder. Förutom att man slipper trängas i vagnar/bussar får man använda kroppen och samtidigt vara bidragande till en bättre miljö. Men ska jag vara ärlig så är det livsfarligt att hålla till på vägarna och man blir ju deprimerad när man läser olycksstatestik. Man får ha händerna stadigt på bromsarna för när som helst dyker det upp ngt på vägen… barn som har föräldrar med blicken i telefonen eller ngn gångare som kastar sig ut i cykelfältet utan några tankar på att det finns cyklister på cykelvägarna. Det finns självklart många oförsiktiga/vårdslösas cyklister som härjar omkring på vägarna. Men oftast skrattar jag bara när jag ser puckon i trafiken, vardagsunderhållning. Blev inte direkt förvånad när läste en artikel om “världens 20 bästa cykelstäder” och såg att Stockholm inte var med på listan, kul dock att Malmö kom med på listan(läs hela artikeln genom att klicka på bilden under)

[image_with_animation image_url=”680″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self” img_link=”http://www.wired.com/2015/06/copenhagenize-worlds-most-bike-friendly-cities/”]

Men att cykelträna här i staden är det värsta jag varit med om, Man är ju inte direkt populär i trafiken. Senast som i söndags när jag var ute och cyklade på en landsväg med min “landsvägscykel” så började jag höra att ett fordon började närma sig, jag rörde mig så nära väggrenen att jag nästan cykla i diket. Bilen som for förbi passade på att ösa spolarvätska runt om kring sig precis när han passerade mig, antingen tyckte han att jag luktade illa(det var ju väldigt svettigt träningspass) eller så hade han ett stort hat för folk på cyklar… Jag tror på det senare tanken, man blir ju knappast inte förvånad över dessa händelser längre.

Kan förstå att bilister som aldrig  motionerat på en cykel tycker att vi är ett irritationsmoment på bilvägarna, de tycker ju såklart vi ska hålla oss på cykelvägarna(som oftas delas med gångbana). Men då är chansen för en olycka betydligt större, att cykla i hastigheter mellan 25-50 km/h där folk går/springer(ibland med musik i örona) och mängder av andra människor som ofta inte är berädd på att man kommer.

Detta har lett till att jag hellre cyklar i skogarna med min MTB under min första period i stan, där slipper man trängas och får samtidigt njuta av naturen. videon under visar hur andra bilister gör när de blir arga i onödan.

No Comments

Post A Comment