kategorier
Treathleter | Race Report Borås Triathlon och en 3e plats!
17672
single,single-post,postid-17672,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.3,vc_non_responsive,x-shortcodes-v2_4_0

Race Report Borås Triathlon och en 3e plats!

19 Jun Race Report Borås Triathlon och en 3e plats!

Då var triathlonsäsongen igång igen vilket känns riktigt bra, har ju kört en tävling innan i år och det var duathlon SM. Den här gången bytte jag med glädje bort första löpningen mot simning.  Träningen har gått bra sedan jag återhämtade mig från min sjukdom och jag har haft två bra veckor med 16.5 respektive 17.5 timmars träning nu innan denna veckan. Ska tilläggas att jag vart rejält sliten det senaste efter långa och hårda löppass så en tävlingsvecka passade bra!

Var rätt nervös inför tävlingen faktiskt och det brukar jag inte vara, eller jag blir ganska tyst och går in i min bubbla… Det brukar jag va bra på! Tävlingen var väl relativt viktig då jag skulle få ett kvitto på om vinterns och vårens träning fungerat. Sen var det skönt att få köra en tävling innan Vansbro och se vad som funkar och inte funkar, nu vet jag ju sen innan att jag inte är bästa på kuperade banor som den i Borås utan gillar mer platta banor med rolling hills.

Upp 05:00 för avfärd till Borås från Trollhättan, väderrapporten visade spöregn och det stämde i alla fall på vägen dit! Har inget emot att tävla i dåligt väder men var lite orolig för cykelbanan då kårkbromsar biter dåligt på blöt kolfiber, det i kombination med 65-70km/h kan sluta illa. Vi var framme runt 07:00 och hade då två timmar på oss till start vilket gav god tid och ingen stress. Checkade in cykeln och sen tog vi det lugnt, med vi syftar jag på mig och min flickvän som följde med och supportade! Det betyder mycket för mig faktiskt, my biggest fan så att säga 😉

 

sad

Som ni ser själva så var det bra förutsättningar för en snabb simning

 

20160618_074436

Cykeln incheckad och klar!

08:50 gick jag i vattnet och simmade 150m kanske, inte så noga utan ville bara få in lite vatten i dräkten och bli lite nerkyld. Det var även dags att sätta min nya Huub Archimedes på prov, lite skillnad mot min gamla Orca S4. Jag visste att jag skulle kunna simma helt ok, snabbare än 30 min som jag gjorde på Tjörn men mer än så visste jag inte. Starten gick och jag gav allt direkt, Björn som var på plats sa att jag gjorde en offensiv öppning och skrattade. Det gjorde jag ju eftersom jag låg i ledning ett tag. Efter några 100m så låg jag jämsides med en kille och förstod att det var Jidetoft från Trollhätteklubben, det visste jag var bra eftersom han är en vassare simmare än mig. Väl uppe vid första boj gick jag upp och drog, inte så smart men jag ville se vart min kapacitet låg. Hade hellre lagt mig på Jidetofts fötter och fått en behagligare resa på samma tid men nu ville jag dra, kommer ha en annan inställning på Vansbro. Uppe vid varvning förstod jag att jag låg 3a och att det var en som hade fått ett ganska stort försprång, jag släppte iväg han som låg 2a efter 300-400m då jag tyckte han simmade lite för fort något som jag nu ångrar. En Australien Exit och sen ett till varv. Kom upp ur vattnet som 3a och förstod att simningen var lite kort då jag simmade på 23:50 utan växling, Jonas sa efter loppet att simningen var 150-200m kort. Detta ger mig ca 1:24/100m vilket jag är ruskigt nöjd med, jag la lite mer kraft på första andra varvet men hade fortfarande en växel till. Tror jag kan simma samma tempo med ett par bra fötter i Vansbro. Känslan att simma i täten var en upplevelse som säkert kommer ta ett tag att få uppleva igen… Men när jag körde Kalmar och simmade på 1:07 så var det ju kamp om livet hela tiden, jag och Jidetoft hade lite kontakt upp till första boj men sen var det fritt vatten för mig vilket gjorde simningen lite lättare och trevligare.

13442565_998738943515014_8908471596817292372_o

20160618_092608

Lite problem med dragkedjan men det löste sig, 24:50 med växling blev tiden tror jag bestämt

Gjorde en bra växling såg jag i efterhand men just då tyckte jag det gick i slowmotion, men kom ut tillsammans med killen som var 2a upp ur vattnet och Jidetoft som tyvärr tappade en flaska på bron och tappade någon sekund. Man fick springa 200 meter ungefär för att sen hoppa på cykeln och där fick jag ledning. Banan började med en rejäl stigning på 150hm som jag körde på bra uppför och försökte ligga runt 300 watt. Just här och då var jag helt ovis om min placering då jag trodde jag låg 3a. Tjejen som ledde upp ur vattnet växlade på 3:50 och vi passerade henne alltså. Jag anade att jag kanske låg först eftersom jag hade en motorcykel framför mig som ledde vägen vilket var en cool känsla. Först när Joel passerade mig efter 10-15km så fick jag kontakt med motorcykeln och han informerade om att jag nu låg 3a. Inför loppet hade jag pratat med Björn om cykeln som jag var lite orolig över och vi sa 240-260 watt men att jag mest skulle gå på känsla. Jag ville inte gå över FTP någon längre tid uppför så 300 watt var max. När jag blev passerad så blev det en del utför och jag trampade ut min 53-11 utväxling i 65km/h och 100 rpm och Joel försvann. Undrade var det var för kille och insåg att min ända chans var att han skulle gå för hårt på cykeln vilket han inte gjorde. Strax innan vändning stod Björn och gav mig splits när jag hörde en röst “backigare än såhär blir det inte” 😀 Det var Erik Wickström som hade cyklat riktigt bra och gick om mig. Jag insåg att både 1a och 2a plats nu var borta om inget hände. Efter vändning låg jag tätt bakom Erik och tänkte att jag skulle följa han uppför men det var orimligt, min Edge visade 350-400 watt och Erik bara försvann. Min chans var nu att ta på honom utför och på platten vilket jag gjorde, med 18km kvar låg jag 20s bakom och då väntade de sista backarna. In i mål tror jag att jag var 1:20 efter vilket intygar att Erik var stark uppför. Jag hade 3e bästa cykeltid på 2:35 vilket jag ändå är nöjd med får jag säga. Men det var en tuff bana, inte riktigt vad man är vad med.

20160618_092735

Ut från T1

20160618_120313

Okej växling till löpning, pillade lite med strumpor som sen gav mig skav ändå… men det hade nog blivit värre utan!

20160618_120237

Ut som 3a på löpningen och så skulle det förbli, 4an tog ca 20 sekunder på mig och grabbarna framför var snabbare. Gick ut i 3:50-3:55 fart men efter 2km så hade min mage inte lugnat sig och insåg att kramp skulle komma innan målet och jag slog av på farten. 4:00 fart kändes bättre och försökte ligga stabilt på det. Löpningen bestod av 3 varv á 7 km och min tanke var att springa första varvet och sen se hur det kändes. Under cykeln var mitt mål 350kcal/h men det lyckades jag inte riktigt med så jag funderade lite på om jag gjort bort mig efter första varvet då jag inte hade tagit in någon nutrition. Jag tog en Cliff Shot på cykeln men aldrig provat den innan så efter att smakat på den så la jag ner den igen. Var inte så sugen på att testa nya saker såhär på tävling, deras bars är jag dock väl bekant med då de kostar 8kr styck i USA 😀 brukar ladda på mig ett par kartonger när jag är över. Så det jag fick i mig under hela löpningen var typ 4 muggar Cola vilket nog räckte precis för mig, hade jag känt av brist på energi så hade jag såklart chansat… Inför löpningen antog jag att jag hade 2-3 minuter till killen bakom mig vilket var ganska exakt och jag tyckte jag sprang bra och när ingen sa att någon tog på mig så förstod jag inför sista varvet att jag borde sluta på pallen. Väl i mål var jag trött, den tuffa cykelbanan hade satt spår i löparbenen vill jag lova och jag var glad att allt var över! Kom in på 1:23 där banan var 500m kort så ganska exakt 1:25 på halvmaran som jag siktat på. Det är ett ordentligt PR vad gäller 21.1km då jag skämde ut mig rejält med en usel form och sprang 1:30 på en vad jag misstänker är en kort bana även där och det med mer än 500m. Hade jag kunnat springa snabbare? Ja om jag fått lite sparring så hade jag nog det, men inte mycket tror jag och framför allt inte innan 17-18km. Med någon flåsande i nacken eller framför kan man nästan alltid öka något. Sen så brukar jag tappa ca 60 sekunder då jag alltid går i kontrollerna när jag dricker, kanske ska öva på att inte göra det. På Ironman tror jag inte det spelar någon roll så länge man har bra tempo men på halv distansen kanske man inte behöver den avlastningen för vaderna som gången ger.

Såhär dagarna efter är jag nöjd med min insats, ett rejält formbesked på simningen och löpningen samt en jämn och stark cykel. Hade kunnat gå på lite hårdare sista halvan och uppför trodde Björn men som sagt så är det lätt att sitta här nu och reflektera över sånt. Där och då tror jag att jag handlade rätt, det måste jag tro på även nu för något annat är det försent för! Genrepet inför Vansbro är alltså gjort och jag har fått ett bra värde på hur jag ligger till. Tror jag kan cykla lite hårdare på en platt bana och även springa lite hårdare där. Sen får vi se vad det duger till men på ett SM är jag ganska långt ifrån att platsa på. Det är på något sätt mindre stressigt för mig, att ställa upp i en tävling där jag vet att placering inte spelar någon roll, jag KOMMER inte vinna det finns liksom inte en chans. Borås däremot visste jag att jag skulle kanske kunna vinna, nu gjorde jag inte det och bar inte speciellt nära med fyra minuter upp till Erik och åtta till Joel. Men en liten chans fanns…

Två veckor kvar till Vansbro och det är bara att ladda om, hoppas få en rejäl boost utav denna urladdningen och ska bara ta det lugnt denna veckan och sen toppa om igen. Efter det blir det Tjörn och kanske en till stor tävling 😀 Planen är upplagd… Ett knapptryck bort.

20160618_132803

Ser helt förstörd ut, men det kliar bara ;)

13450120_998552600200315_5751171162752856613_n

Joel Evertson – 4:16:51 Erik Wickström – 4:20:47 Martin Fredriksson – 4:25:11

13497653_998752003513708_762481517352913682_o 20160618_132634(0)

No Comments

Post A Comment