kategorier
Treathleter | Träning
8
archive,category,category-traning,category-8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.3,vc_non_responsive,x-shortcodes-v2_4_0

Träning

07 Jan Hälsa och prestation

[heading subtitle=”vad är skillnaden?”]Hälsa och prestation[/heading]
[image_with_animation image_url=”493″ animation=”Fade In” img_link_target=”_blank” img_link=”http://www.ur.se/Produkter/183315-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-Kost-halsa-och-prestation”]

(Klicka på bilden för att komma till videon)

Fysisk träning i en viss dos är ett måste för att kroppen ska kunna fungera optimalt, för hälsa och välmående.
När man sen tar det ett steg längre för att se hur hårt man kan pressa sig så blir det något helt annat än hälsa.

Se & hör på Jonas Bergqvist från seminariet “Nutrition for health and maximum performance” inspelat på min blivande lektionssal på Naprapathögskolan.

Det finns även inspelningar från andra intressanta personer:
Jonas Colting – Hälsa är ett livslångtprojekt
Ann Fernholm – I sockrets
Tim Noakes  – Konsten att påverka hälsan
Andreas Eenfeldt – Matrevolution

Read More

01 Nov Äntligen!

… är pulsen tillbaka haha 😀 Så jäkla gött, har sprungit två pass nu med under 145 i snittpuls och det glädjer mig. FTP-passet på cykeln måste rensat ur kroppen ordentligt för nu känns pumpen helt grym! En känsla jag inte haft sedan Ironman.

Att cykla efter Watt och inte puls är något jag föreställde mig jobbigt. Jag hade delvis rätt, men att det skulle vara SÅ HÄR jobbigt haha. Men kul, ser fram emot att alla grispass ska ge mig ett försprång till våren.

Vaderna är i storform också, inte känt något sen jag bytte till mina nya skor (Saucony Ride 7) och naprapatbehandlingen på Active i Trollhättan som jag annars kan rekommendera! Så nu kör jag ett par asfaltspass, vilket jag tycker är skonsammare än skog då jag kan kontrollera mitt löpsteg. Men tanken är ju att köra styrka över vintern i skogen. Men just nu är det så regnigt  att bara tanken på skogen blir jag blöt av!

Simningen är det som går bäst, jag simmar snabbare och snabbare. Riktigt bra tryck i armarna och det är kul, hittar även ett bättre vattenläge nu.

Nu väntar en kopp kaffe och efterrätt!

Read More

22 Oct FTP test!

Nu är det bara att inse att utomhus blir det nog inte många mer cykelpass… Så då får man cykla inomhus!

Idag gjorde jag ett FTP test eftersom jag införskaffade mig en Quarq så går jag nu ifrån puls till watt baserad träning. Något jag ser fram emot och detta tror jag kommer göra träningen mer exakt och lite hårader 😉 Jag har gått med på Trainerroad, ett program med över 8000 inlagda träningspass. Dom använder sig av ett test som ser ut såhär:

Uppvärmning med ett par intervaller med ökad kadens och inte kratf/tempo. Efter det så kommer 2*20min MAX med 2 min vila mellan. De är dom här två man tar snittet ifrån och sen multiplicerar med 0.95. Då har man sin FTP, min blev 236 watt. Det finns också ett 2*8min test som jag tänkte göra, får se vad skillnaden blir. Men detta blir nästa vecka för imorgon åker jag hem till Trollhättan.

Ska lägga upp lite bilder på min nya trainer snart, blev en Kurt Kinetic tillslut!

Read More

08 Oct 24 timmars fasta!

Dåligt med uppdateringar i know, har inget kul att skriva så bättre att inte skriva alls va?

17:00… I 24 timmar kommer jag vara inställd på detta klockslag, det är då jag får äta igen. Den här tekniken är något Jonas Colting kör mycket på!. Det är faktiskt inte så farligt som det låter, efter ett tag försvinner hungern!

Hur gör man? Jo, man äter sitt sista mål på dagen där man brukar äta lunch (för mig 1700) efter detta så börjar man. Varför man inte äter frukost och sen börjar är helt enkelt för att man går och lägger sig ganska mätt och sen så vaknar man åtta timmar senare, då har det oftast redan gått 12-14 timmar och därmed inte så långt kvar. Man får lov att dricka mängder med vatten och kaffe. Man vill chocka kroppens matrutiner som den vänjer sig med, kalorierna tar slut och kroppen tvingas gå över på fettreserven för att överleva! Jag upplever att man blir mer skärpt och fokuserad med.

Jag kommer träna två pass under denna 24 timmars period och upplever det inte direkt som att jag underpresterar, att springa de hårda intervallerna är inget problem. Dock kanske man vill undvika de riktigt långa passen, det kan ta ett par gånger att vänja sig med att man inte ha några kolhydrater att gå på.

Så ta och testa! Känner ni att ni håller på att dö så ät något och testa någon annan gång. Det är inget man dör utav detta, kan dra paralleller med hur vi människor gått från nomader till samlare… Människan är VÄLDIGT gammal, vi har inte hunnit ställa om oss på den korta tiden vi vart samlare (5000 år??). Kolhydrater var förr något ovanligt, socker gick inte att få tag på. En kropp kan lagra 2500 Kcal i kolhydrater medans 50 000 i fett. När man var jägare som man var innan samlarsamhället skapades så var det onaturligt att äta varje dag, det kunde gå upp emot en vecka innan man lyckades döda ett djur. Detta har nu ändrat sig medans kroppen inte gjort det! När kroppen får kolhydrater reagerar den på detta, det medfödda beteendet säger att kroppen ska SPARA detta, tills senare. För det kommer behövas när vi inte kan äta på en vecka… Men nu kan vi äta varje minut, va gör kroppen? Jo den lagrar och lagrar och lagrar. Därför finns det i dagens samhälle fetma, Paolo Roberto tycker att man ska träna mer. Detta är ju fel enligt mig och många andra. Det handlar om vad man stoppar i motorn, som alla vet så går det åt helvete när man tankar bensin till en disel motor, varför? Jo för att motorn inte är gjord för disel! Samma problem här. kroppen är inte gjord för att käka pasta 2 gånger om dagen… Så enkelt är det!

Så pröva detta nu! Det krävs lite disciplin för att ta sig igenom de 24 timmarna men det går om man vill!

Read More

30 Sep Cykel mek!

Har äntligen mekat ihop min cykel! Så nu ska jag testa effektmätaren och se hur den funkar. Måste göra ett max-test så jag kan sätta mina Watt Zoner, inget jag ser fram emot i den här formen. Plus att det är sjuk kuperat här uppe i Karlstad. Jag har nog dragit på mig någon vadskada, håller på och får lite feedback av Mathias på Active i Trollhättan. Ska köpa gym kort idag med tänkte jag så jag kan börja simma lite också. Annars är det inte så mycket som händer just nu, inspirationen tryter lite just nu men försöker bibehålla formen (vilket inte går så bra just nu).

Här kommer lite bilder från vevlager bytet.

Det vänstra är det som monterades, ett SRAM GXP.

2014-09-24 14.47.27 2014-09-24 14.47.42

2014-09-24 14.50.21

2014-09-24 14.52.48 2014-09-24 15.08.16 2014-09-24 15.18.24

Tips är att inte glömma lägga på kedjan på vevlagret som i näst sista bilden, för då får man göra om allt. Annars var det ganska enkelt, det svåra var att luska fram vad för något som passar i min ram och till vevpartiet… Nu kan jag nog det mesta om vevlager!

Read More

23 Sep Med i Landslaget?

Haha, vet inte riktigt om man kan säga så. Med tanke på att vi är 10/30 anmälda i min AG så kan nog alla va med i landslaget, även om jag var den snabbaste i Motala. http://iof3.idrottonline.se/SvenskaTriathlonforbundet/Nyheter/Nyheter/SverigesAGlandslagtillMotala20151/ Där är en hel lista på alla Svenskar som kommer va med, hoppas att våran grupp 20-24 blir större. Kollade upp vad folk ha gjort för tider på den här distansen på andra VM…. Senast denna distansen gick var det i Spanien 2012 om jag inte mins fel. En spanjor vann, på 6:23?!?! Det är sjuukt haha. Jag gjorde strax under 7 men 1000m kortare sim, dock usla väderförhållanden så man kanske kan kvitta de där extra 17 minuterna. Växlingarna tillsammans gick säkert 6-8 min långsammare. Men kom igen, den tiden i våran AG är löjlig, han är 91 dessutom. Skulle blivit 7a med min tid, så en pallplats kan jag nog glömma!

Read More

19 Sep Tävling upplägg 2015

Tjabba, Fredag idag och löpturen avklarad. Vart en jobbig vecka i skolan men fått in 4 pass löpning än så länge. Pratade med min äldsta bror som agerar coach ibland, vi kom fram till att det räcker att bibehålla formen just nu.

Jo, Björn Andersson som lagt schemat åt mig gör tyvärr inte det längre. Helt en fråga om ekonomi, super nöjd med hans program och det bidrog nog till min tid i Kalmar. Egentligen så hade jag kanske klarat det själv, men ville se hur eliten tränar och hur han hade lagt upp det för mig. Målet är att kunna ha honom genom 2015 års säsong, men nu på vintern får jag klara mig själv!

Vad är målen för 2015 då? Som det ser ut nu så blir det Halv Vättern som kommer bli ett bra 150km träningspass med familjen. Så nu ska jag coacha igång tjejen här som ska trampa! Sen är det VM på Lång distans i Motala. Ett träningsläger i början av året ligger preliminär bokat just nu, samt Ironman Texas 70.3… Planen med det är egentligen att kvala in till Kona vilket är lite fusk att göra på halvdistansen tycker jag, men det verkar som planen just nu. Ett par olympiska distanser kommer ligga som små av checkningar för att se formen.

Alternativ nummer två… Samma upplägg med träningsläger och VM, VMet kommer bli mitt A-race som kommer ligga som mål för året. Men att nu köra Ironman Florida den andre November (spånade denna iden för tre timmar sen haha), och på det viset kvala inför Kona Hawaii 2016. Detta hade gynnat mig absolut mest, i och med detta alternativet kommer jag kunna “tävla” på Hawaii, visst att det är ca 4 månader efter VM 2015 så det funkar ju att köra samma år. Men vi får se, pengar är ju tyvärr det som inte finns i mängder för en student som mig. Snart får det fan komma ett gäng sponsorer krypandes! 😉

ÄH, livet löser sig! Jag har vart frisk jäkligt länge nu, är jag det så är jag nöjd… Pizza på det?

Read More

17 Sep Löpning på gång!

Nu har jag tänkt ta tag i detta! Fan vad jag inte haft tid, mycket i skolan. Hur ska jag klara 3 år i detta tempot med träning!? USCH haha. Men nu ska jag ta tag i löpningen tänkte jag, se om jag kan springa varje dag nu resten av veckan. Cykeln är inte ihop monterad än, lite strul med mitt vevlager och jag har inte riktigt koll på hur det funkar. Men nu har jag skaffat mig en adapter till det, vilket var onödigt. Kunde lika väl köpt ett nytt direkt… Jaja man lär så länge man lever. Tur att detta hände på eftersäsong.

Ska se om jag kanske kan få igång bloggen lite nu här. Dåligt med updates i know!

Read More

12 Sep Vart är suget?

Flytt och skolan tar så jäkla mycket energi! Strul med internet i 2 veckor som nu är löst. Strul hit och strul dit, två tentor på två veckor. Det är mycket nu, hjälpa familjen att bygga på helgerna. Nu vill jag bara komma ner i varv och få in rutin igen. Jag har kanske kört 6-8 pass den senaste månaden. Men nu på Måndag får det fasen va slut på slappandet, jag har inte haft någon egentlig stress eftersom nästa tävling kommer dröja ett par månader och formen ändå känns bra. Men jag blir trött i vardagen när jag inte får träna, är mindre trött efter en 18 timmars träningsvecka än en två timmars vecka, konstigt? Vet inte.

Strul med montering av effektmätaren också, behövde en adapter eftersom jag går till SRAM´s standard GXP som inte passar direkt in i mitt BB386… BRRRRÖÖÖT haha.

 

Read More

30 Aug Tenson Tjörn Triathlon 70.3

Idag var det dags att åka ut till Tjörn för en HIM distans, jag själv deltog inte utan assisterade min goda vän Jonathan Kull. Kroppen har inte svarat på ett ända pass efter Ironman Kalmar. Så beslutet i att inte delta var helt rätt! Eftersom TSoK hade 32? (troligtvis flest startande av alla klubbar) så hade vi många att följa. Efter ett tag var vi ett härligt gäng som gjorde vårat yttersta för att ta fram det där lilla extra i de atleter som slet på banan. Jag har härligt ont i halsen så jag hoppas vi lyckades. Att stå bredvid är SKIT KUL!! Det är dock två olika saker att tävla och att stå och heja… Klart jag föredrar att tävla. Men vi hade det riktigt kul allihopa som stod vid sidan av banan kan jag lova. Någonstans här är jag också nöjd med min säsong, ingen mer triathlon tävling på ett tag nu, flyttat till Karlstad och kommer gå med i I2 IF´s förening, men får nog ha dubbla medlemskap…

Vill avsluta med att gratta alla som tog sig i mål… Att stå där i starten och veta att det kommer bli en kall, blöt, jobbig och överjävlig dag det är då man får se till att lyfta fram det där lilla extra i sig som triathlet. Och som ni gjorde det!!! Så jäävla bra tider, simningen verkade dock vara 100m lång, men riktigt imponerad av alla! Ni inspirerade mig verkligen idag, tyvärr så kunde jag inte krama alla av er vid målet men bra kört och grattis igen.

Folk kom fram och sa bra kört i Kalmar och det betyder väldigt mycket att få höra det… men det jag vill säga er är att, idag var NI mina Idoler. Tack!

Tänkte bjuda på några av de bilder jag tog under dagen också.

DSCN6332  DSCN6335  DSCN6337  DSCN6347  DSCN6350  DSCN6355  DSCN6358  DSCN6378  DSCN6379  DSCN6380  DSCN6381  DSCN6404  DSCN6407  DSCN6411  DSCN6412  DSCN6413  DSCN6416  DSCN6419  DSCN6428  DSCN6432  DSCN6434  DSCN6439  DSCN6440  DSCN6443  DSCN6449  DSCN6450  DSCN6451  DSCN6452  DSCN6453  DSCN6461  DSCN6462  DSCN6468  DSCN6465  DSCN6463

Read More