kategorier
Treathleter | artiklar
18
archive,category,category-artiklar,category-18,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.3,vc_non_responsive,x-shortcodes-v2_4_0

artiklar

kkkkk

03 Feb Nike skor på mars? Spoiler varning!

Efter att man har utsatt kroppen för fysisk stress med träning eller psykisk stress i from av jobb eller skola så är det skönt att bara släppa alla tankar och slappna av i soffan. Som film nörd ser man en sanslös mängd med filmer varje år, En av filmerna från 2015 som gav mig stor inspiration var ”The martian” (imdb-länk)

Året är 2035 och Nasa har sent upp en grupp astronauter till mars. Väl på mars kommer en storm inöver besättningen och man en kraftig storm drar in över deras basområde vilket tvingar dem att evakuera. Under processen blir Mark Watney en av astronauterna(som spelas av den oslagbare skådespelaren Matt Damon) träffad av en ett föremål och slungas iväg i stormen, teamet blir tvungna att förutsätta att han inte överlevde smällen och lämnar planeten.

Mark Watney , Vilket kanske inte kommer som en överraskning. Som strandsatt på mars med otillräckligt med föda så kommer han behöva göra det omöjliga att odla mat för överlevnad…

När man ser filmer man redan sett upptäcker man detaljer man tidigare inte sett pågrund av helhets intrycket, men när man vet alla händelser i filmer går man oftast lite mer ner på djupet och hittar påsk äggen.

Något jag lade märke till i The martian var i scenerna där han plantera potatisplantorna, ett par Nike free flyknite 3.0! Ett par väldigt populära lättviktsskor som sågs på marknaden för första gången 2005, denna utgåvan kom ut i samband med inspelningen av filmen.

Nike free var också min första lättvikts sko och en sko jag har haft flera upplagor av, Men de flesta har jag använt som fritidssko snarare än en löparsko och inser även idag att det finns bättre tävlingsdojor! ska även nämnas att det precis släpps en Nike free sko där dem lagt till ett lager lunarlon dämpning för att skapa en mer distanssko, för er som sprungit mycket i Saucony Kinvara bör även spana in denna då är väldigt snarlika. Nike free long distance som den utvecklade skon heter hittar ni självklart på löplabbet!

Glöm ej att spana in filmen The Martian!!!

Read More

12 Oct Tips i pryl skogen?

Ja det här med prylar är ju något de flesta triathleter gillar! Jag är verkligen inget undantag, jag läser mycket på nätet och mycket litteratur. Man blir bombarderad av ny teknologi som har lovord om att höja din klass, oavsett om det är prestationen under just träning eller återhämtning efter! Ofta kan man läsa förskönade reviews om en produkt, oftast som någon ifrån företaget som skrivit men kanske ändå vanligare är ju att en sponsrad athlet skriver något bra.

Hur bör man tänka då när man ser en reklam och tänker vilken wow-produkt det där är? Jag tror många har tänkt att den där grejen måste jag VERKLIGEN ha och sen tänkt igenom beslutet, då kommer man ibland fram till att det är waste of money! Första gången jag gick på en reklam (dock köpte jag aldrig något) var en produkt som såldes på TV-shop, Saunabelt eller något i den stilen. Jag såg reklamen och tänkte shit vilken kropp man får efter den, jag var 15…  Nu när man vet lite mer inser man ju att en bastu gör samma sak, man svettas. Man kan tappa en hel del vikt då kroppen består av 60% (+-15%) vatten. Fighters använder sig ju utav den här metoden, men enbart för att invägning då dom behöver va under en viss vikt är någon dag innan. Man svettas ju nästan enbart vatten vilket måste fyllas på för att kroppen ska fungera. Nu svävade jag iväg kände jag men min poäng är att man bör va kritisk vid köp av produkter!

Jag tänkte ge lite konkreta exempel på vad som fungerar och vad som inte fungerar. Dock kan jag ju inte säga att det inte fungerar såklart, det som ofta bekräftar att en produkt funkar är i stort sett.

1: Forskning, så som studier och oberoende reviews.

2: En produkt som majoriteten av proffsen använder.

Nr 1:
Det första som en triathlet bör skaffa sig är en pulsmätare och GPS klocka! Det här är ju ett verktyg som alla proffs har, dock kan man se att en del tävlar utan det men jag skulle vilja påstå att alla tränar med detta. Inte för att det här var någon nyhet för någon av er direkt… Mycket litteratur går ut på att man använder sig av puls vid just träning.

Nr 2:
Power meter är något som slagigt igenom, ett hjälpmedel som förut bara proffsen och de som ville lägga riktigt mkt pengar på sporten hade. Nu sjunker priserna allt mer och SRM är inte längre de enda företaget som gör en power meter med 1-2% felmarginal! De flesta proffs har en effektmätare triathleter samt cyklister. Finns ju några som tex Sebastian Kienle som tävlar utan också, men det börjar bli ovanligt. Det går bra att träna på puls men att träna på watt är en helt annan grej, revolutionerande kan man säga. Att lägga ihop watt och puls ger en ännu bättre bild! Jag rekommenderar för er som har en power meter, men bara har den på cykeln och kollar medel-watten efter passen att läsa Hunter Allen och Andrew Coggans bok “Training and Racing with a power meter”. Att ha en power meter och kolla medel-watten efter ett pass är helt värdelöst nästan. Jag föreslår att man läser den här boken eller finkammar internet för att veta vad man ska kolla efter, det är en hel vetenskap vill jag lova!

Nr 3:
Coach… Många av världseliten har detta, många av dom som coachar idag är gamla proffs och har en enorm erfarenhet av träning samt tävling. Dom kommer dock ofta från en själv coachad bakgrund. Att ha en coach kan ta bort mycket stress och mental kraft som går åt att tänka ut pass osv. Man får ett schema, man vet vad man ska göra, man vet vad målet med passet är. Någon som kan övervaka dig utifrån är något som kan optimera din träning. Att se när man går över gränsen innan det är försent att bara “vila” för att återhämta sig kan vara guld värt för dom som inte har kapacitet att känna detta på egen hand.

Nu tänkte jag att jag skulle ta ett exempel som jag har tänkt på länge och även vart nära på att köpa, innan jag tänkte igenom beslutet och sen egentligen använde mina 2 punkter.

Nr 4:
Trainingmask är en produkt som jag såg när jag var i USA och blev lite intresserad av. Sett att det finns masker för att skydda mot kyla men i Texas 40 gradiga värme antog jag att detta var något annat. Vad den ska göra är att simulera höghöjdsträning vart som helst i världen. Grejen med höghöjdsträning är att träna på syrefattigare luft och på så sätt tvinga kroppen att bli bättre på att transportera syre i blodet. Höghöjdsträning håller ju många proffs på med! Det verkar ju som en skit bra sak, men att resa till hög höjd kostar ju pengar. Så trainingmask är ju hur bra som helst, eller? Ser ni något triathlonproffs med den? Ja det gör vi faktiskt, Leanda Cave kör med den faktiskt. Gör hon bättre resultat än innan, nej. Att en person kör med produkten kanske inte gör den till  fungerande. Många crossfitare kör ju med den men dom kan vi inte lita på såklart. Jag kan heller inte hitta något som skulle bekräfta att denna typ av mask fungerar. Så efter lite tankar så insåg jag att den här produkten troligtvis är skit.

Så nu vet ni hur jag tänker när det gäller prylar, jag studerar så att lägga pengar på saker som inte fungerar är något man vill undvika. Klart har ni 40 000kr ut i månaden så kan man ju köpa å sen tänka… Inget jag tänker börja med, jag fortsätter vara extrem kritisk!

Read More

07 Jan Hälsa och prestation

[heading subtitle=”vad är skillnaden?”]Hälsa och prestation[/heading]
[image_with_animation image_url=”493″ animation=”Fade In” img_link_target=”_blank” img_link=”http://www.ur.se/Produkter/183315-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-Kost-halsa-och-prestation”]

(Klicka på bilden för att komma till videon)

Fysisk träning i en viss dos är ett måste för att kroppen ska kunna fungera optimalt, för hälsa och välmående.
När man sen tar det ett steg längre för att se hur hårt man kan pressa sig så blir det något helt annat än hälsa.

Se & hör på Jonas Bergqvist från seminariet “Nutrition for health and maximum performance” inspelat på min blivande lektionssal på Naprapathögskolan.

Det finns även inspelningar från andra intressanta personer:
Jonas Colting – Hälsa är ett livslångtprojekt
Ann Fernholm – I sockrets
Tim Noakes  – Konsten att påverka hälsan
Andreas Eenfeldt – Matrevolution

Read More